www.javanenindiaspora.net

Home
Diaspora Indonesia... IndonesiŽrs in diaspora
Transmigraties Javanen van Java (IndonesiŽ)
Migraties Javanen van Java (IndonesiŽ)
Migraties Javaanse Surinamers
Persoonlijk verhaal 1 Karsih Moekmin
Persoonlijk verhaal 2 Sarmidie
Persoonlijk verhaal 3 Ngatidja Zweers-Padji

Javanenindiaspora.Net is een activiteit van
BanyuMili...
javanenvansuriname.info

Get†the†Adobe†Flash†Player†to†see†this†video.

Transmigraties van Javanen van Java (IndonesiŽ) naar andere eilanden van IndonesiŽ

Javanen in diaspora is mťťr dan alleen maar de migraties van Javanen van Java (IndonesiŽ) als Javaanse contractarbeiders naar Suriname en de migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen.

Javanen in diaspora omvat:

Transmigraties van  Javanen van Java (IndonesiŽ)
naar andere eilanden van IndonesiŽ

Migraties van Javanen van Java (IndonesiŽ) naar Suriname en andere landen van de wereld

Het gebruik van Javanen bij de aanleg van spoorwegen tussen Amsterdam en Haarlem in 1837 en de aanleg van het Noordzeekanaal in 1865 in Nederland

Migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen van de wereld

Javanen in diaspora
maakt deel uit
van het grote geheel van
IndonesiŽrs in diaspora
Diaspora Indonesia

 

 

 

Transmigratie Programma

Het Transmigratie Pogramma is in 1950 begonnen. Het ministerie van Arbeid en Transmigratie heeft de regie hiervan in handen. In 2005 waren er activiteiten ontplooid onder andere in het kader van 55 jaar Transmigratie.

Het gaat om landbouwkolonisaties, waar de Indonesische regering achter staat. Er werd ook heel veel propaganda voor gemaakt. Zelfs het wayangspel werd ingeschakeld om de Javanen op Java (IndonesiŽ) ertoe te bewegen naar de andere eilanden van IndonesiŽ te verhuizen. Het boek Tanah Sabrang, Land aan de overkant onder redactie van Fons Grasveld vertelt over wayang in een film van Mannus Franken. Deze film werd oorspronkelijk als propaganda gebruikt.

 

 

 

 

Transmigraties van Javanen van Java (IndonesiŽ) naar andere eilanden van IndonesiŽ

 

 

Javanen, Madurezen en Balinezen

De Nederlanders starten - ruim voor de onafhankelijkheid van IndonesiŽ in 1945 - met het overbrengen van Javanen naar het zuiden van het eiland Sumatra. De Indonesische regering zette na de onafhankelijkheid dit transmigaratiepromma verder. Dit geldt niet alleen voo Javanen, maar ook voor Madurezen en Balinezen. De aantallen transmigranten stegen sterk tijdens de periode van Soeharto, van 1966-1998. Tussen 1989 en 1994 werden niet minder dan 1,5 miljoen Javanen, Madurezen en Balinezen naar de andere eilanden overgebracht.
Bron: Universiteit Leuven BelgiŽ

IndonesiŽ telt in 2000 ongeveer 206 miljoen inwoners. Tweederde ervan woont op de eilanden Java, Madura en Bali. Het totale oppervlakte van deze drie eilanden bij elkaar bedraagt slechts zeven procent van de totale Indonesische landoppervlakte. Java is het poltieke en economische hart van de archipel. De hoofdstad is Jakarta.

Transmigratie en spontane migratie

Naast transmigratie (met bemoeienis van de overheid) is er ook nog de spontane migratie. Spontane migratie gebeurt zonder enige interventie van een overheidsinstelling. Dit gebeurt al vele honderden jaren, maar is de laatste eeuw sterk toegenomen door diverse redenen, waaronder betere transportmogelijkheden.