www.javanenindiaspora.net

Home
Diaspora Indonesia... IndonesiŽrs in diaspora
Transmigraties Javanen van Java (IndonesiŽ)
Migraties Javanen van Java (IndonesiŽ)
Migraties Javaanse Surinamers
Persoonlijk verhaal 1 Karsih Moekmin
Persoonlijk verhaal 2 Sarmidie
Persoonlijk verhaal 3 Ngatidja Zweers-Padji

Javanenindiaspora.Net is een activiteit van
BanyuMili...
javanenvansuriname.info

Get†the†Adobe†Flash†Player†to†see†this†video.

Migraties van Javaanse Surinamers naar Nederland, IndonesiŽ en andere landen

Javanen in diaspora is mťťr dan alleen maar de migraties van Javanen van Java (IndonesiŽ) als Javaanse contractarbeiders naar Suriname en de migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen.

Javanen in diaspora omvat:

Transmigraties van  Javanen van Java (IndonesiŽ)
naar andere eilanden van IndonesiŽ

Migraties van Javanen van Java (IndonesiŽ) naar Suriname en andere landen van de wereld

Het gebruik van Javanen bij de aanleg van spoorwegen tussen Amsterdam en Haarlem in 1837 en de aanleg van het Noordzeekanaal in 1865 in Nederland

Migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen van de wereld

Javanen in diaspora
maakt deel uit
van het grote geheel van
IndonesiŽrs in diaspora
Diaspora Indonesia

 

 

 

Javanen van Suriname

De Javanen van Suriname zijn nazaten van de Javaanse contractarbeiders die tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Suriname zijn tewerkgesteld op ťťn of meer van de vele Nederlandse plantages. Als vervanging van de vrijgekomen slaven na de afschaffing van de slavernij in 1863. Zij hebben een rijke migratiegeschiedenis. Eerst gingen zij als Javaanse contractarbeiders vanuit Java (IndonesiŽ) naar Suriname.  Vervolgens verlieten zij en hun nazaten Suriname, maar nu als Javaanse Surinamers. Naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen van de wereld.

Javanen van Java (IndonesiŽ) kwamen van 9 augustus 1890 tot en met 7 juli 1929 en de zogenaamde Javaanse vrije immigranten van 15 september 1930 tot en met 13 december 1939 als Javaanse contractarbeiders naar Suriname. Zij kunnen pas Javaanse Surinamers genoemd worden als zij al in Suriname zijn. Vůůr die tijd zijn zij Javanen van Java (IndonesiŽ). Als zij nog op Java (IndonesiŽ) op de havens van Semarang (Tanjung Emas), Surabaya (Tanjung Perak) en Jakarta (Tanjung Priok) waren en op de schepen onderweg naar Suriname en als zij zich nog in de haven van Amsterdam bevonden in afwachting van het transito, overstap op een ander schip richting Suriname.

 

 

 

 

Migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ, Nederland en andere landen van de wereld

 

Naar IndonesiŽ

1954 'Groep van Tongar', Javaanse Surinamers naar Tongar op West-Sumatra (IndonesiŽ)...
De term 'Groep van Tongar' heb ik zelf bedacht om aan te geven dat het gaat om de groep Javaanse contractarbeiders, die na hun contractperiode, in 1954 uit Suriname naar IndonesiŽ (West-Sumatra) ionder leiding van
Salikin Hardjo vertrokken zij met het schip Langkuas. Ze vestigden zich in Tongar, een dorp op West-Sumatra (IndonesiŽ). Aangewezen door de Indonesische regering. Tongar staat nu onder de lokale bevolking op West-Sumatra bekend als desa Suriname. De nakomelingen van deze 'Groep van Tongar' gingen later naar Java. Na de 'Groep van Tongar' gingen nog meer Javaanse Surinamers rechtstreeks naar Java.

Een lijst met namen, adressen en telefoonnummers van Javaanse Surinamers die in IndonesiŽ wonen.
Daftar nama dan alamat warga asal Suriname dan keturunannya yang tinggal di Indonesia (PDF)
.

Naar Nederland

1975 In de jaren zeventig kwamen ongeveer 25.000 Javaanse Surinamers naar Nederland.
In de eerste helft van de jaren zestig gingen de eerste nazaten van Javaanse contractarbeiders naar Nederland. In 1967 was slechts een handjevol Javaanse Surinamers die zowel in Den Haag als in Amsterdam woonde. In 1969 woonden er ongeveer twaalf Javaanse Surinamers in Rotterdam. Grote stromen Javaanse Surinamers kwamen vlak voor en na de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. Dat jaar is dan waarschijnlijk het officiŽle jaar van de Javaanse migratie naar Nederland. Thans wonen er ongeveer 30.000 Javaanse Surinamers in Nederland.

Naar Frans-Guyana

1957 'Groep Untung Danoesastro', Javaanse Surinamers naar Sinnamary in Frans-Guyana
De term 'Groep Untung Danoesastro' heb ik ook zelf bedacht om aan te geven dat het gaat om de migratiegolf onder Javaanse Surinamers in 1957 naar Frans-Guyana onder leding van Untung Danoesastro. Hij verliet volgens de Historische Database Suriname (HDS) in 1957 Suriname met zijn tweede vrouw en jongste twee kinderen Ringghit DaniŽl, TalŤn Maria samen met ongeveer 150 Javanen waar hij tot zijn overlijden woonachtig was. Deze groep Javaanse Surinamers streek neer op het plaatsje Sinnamary in Frans Guyana. Untung Danoesastro overleed in 2002 op 88 jarige leeftijd in Sinnamary en hij is ook daar begraven. Begin jaren zestig en voor en na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 gingen ook grote groepen Javaanse Surinamers naar Frans-Guyana.

Untung Danoesastro ging met 150 andere Javanen naar Sinnamary in Frans-Guyana. Untung Danoesastro is de vader van Dinar Danoesastro, de eerste afgestudeerde Javaanse Surinaamse arts. Later vertrokken er meer Javaanse Surinamers uit Suriname om zich in Frans-Guyanan te vestigen. Als groep en als afzonderlijke personen.

Naar de Verenigde Staten van Amerika

Javaanse Surinamers hebben hun geluk gevonden in Amerika.
Lees de masterscriptie van Astrid Runs (Nederland): Surinamese immigrants in the United States of America. A Quest for Identity

Download PDF-bestand: Surinamese immigrants in the United States of America. A Quest for Identity

Naar andere landen van de wereld

Javaanse Surinamers wonen in Duitsland, BelgiŽ, Spanje, Guyana, BraziliŽ, Venezuela, Aruba, Bonaire, Curacao, Saba.